hasan_bulent_kahraman_abd_cia_manset_salom_2

ROCKEFELLER BURSLU HASAN BÜLENT KAHRAMAN, ŞALOM’DA

DOSYATV.COM

Işık Üniversitesi Rektör yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, artık Yahudi cemaatinin gazetesi Şalom’da yazacak. Uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazıları yazan Kahraman, ilk yazısında Rockefeller Vakfı’ndan burs aldığını açıkladı. Şalom, yeni yazarları Kahraman’ı şu cümlelerle duyurdu:

“Hasan Bülent Kahraman yazılarıyla Şalom´da. Akademisyen, Yazar, Sanat Eleştirmeni Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman yazılarıyla Şalom’da. Türk siyaseti, siyasal kuramlar, kültürel araştırmalar, modern Türk edebiyatı, Türkiye popüler kültürü gibi birçok alanda yazılar yazıp eserler veren, Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kahraman’ın ilk yazısı bu hafta yayında.”

Kahraman, “Faust’a karşı Don Quixote” başlıklı ilk yazısında çocukluk çağından itibaren okuduğu ve hayatını etkileyen klasikler hakkındaki izlenimlerini kaleme aldı. Düşünce dünyasını etkileyen beşinci kitap olarak Don Quixote’u kaydeden Hasan Bülent Kahraman, “O gün bugündür hâlâ aklımdadır ve Rockefeller Vakfından erteleye erteleye hakkımı artık yitirdiğim bir aylık bursu alıp Bellagio’ya gitseydim, oturup üç romanı, Mançalı’yı, Karamazofları ve Moby Dick’i okuyup üstlerine bir şeyler yazacaktım.” ifadelerini kullandı.

Dördüncü kitap Don Quixote’dur. Okuduktan sonra ne diyebilirdim ki? Elimdeki metin muhtemelen tam metin değildi. Ama beni derinden sarsmaya yetmişti. Bu kadar katmanlı bir metin olabilir miydi? Bu gerçeği daha o yaşımda ayrımsadığım için kendimi bugün de kutluyorum. Şimdi çok çeşitli ve güçlü çevirileri çıktı. Hele Roza Hakmen’inki. (Bu çevirmenimize neden Türkiye’nin en büyük ödülleri verilmez, anlamadım.) Tam metinler. Sonradan onları okudum. Büyük dilci ve edebiyatçı rahmetli dostum Hulki Aktunç’un bir adeti vardı. Yanlış anımsamıyorsam hayranı olduğu bu kitabı (romanı demeye dilim bazen varmıyor) her yılbaşı sabahı okurdu. Galiba bir çeviriye de önsöz yazdı. Düşünün ki, kitap Türkçeye orijinal adıyla da değil ‘Don Kişot’ diye geliyordu ama okuduğumda tekrar edeyim beynimden vurulmuşa dönmüştüm, bu Türklere karşı savaşırken bir kolunu yitiren ve esir düşen yazarın metnini okuyunca. O gün bugündür hâlâ aklımdadır ve Rockfeller Vakfından erteleye erteleye hakkımı artık yitirdiğim bir aylık bursu alıp Bellagio’ya gitseydim, oturup üç romanı, Mançalı’yı, Karamazofları ve Moby Dick’i okuyup üstlerine bir şeyler yazacaktım.

HASAN BÜLENT KAHRAMAN, İBB KÜLTÜR SANAT PLATFORMU DANIŞMA
KURULU’NA ATANDI, TEPKİLER ÜZERİNE İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI

İBB Kültür Sanat Platformu Danışma Kurulu’na atanması eleştirilen Akademisyen Hasan Bülent Kahraman, Ağustos 2020’de kısa süre sonra görevinden istifa etmişti. Peki Hasan Bülent Kahraman kimdir? Ekonomi gazetesi Dünya, Hasan Bülent Kahraman’la ilgili şu bilgileri veriyor:

Hasan Bülent Kahraman, 1 Eylül 1957 tarihinde Kars’ta doğdu. Kars’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamlayan Kahraman, Ankara Koleji’nin orta ve lise bölümlerini bitirdi.

Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamlayan Hasan Bülent Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Ekonomi dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi dalında ise doktorasını yaptı.

Hacettepe, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Princeton Üniversitesinde ‘nde öğretim üyesi olarak çalışan Hasan Bülent Kahraman, 1977 yılından itibaren yazar, sanat eleştirmeni, küratör ve kültür eleştirmeni olarak çalışmalar yaptı.

1992 ve 1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı Başdanışmanı, 1992 ve 1993 yılları arasında Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Uzun yıllar Radikal Gazetesi’nde yazdı. Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Danışma Kurulu İstanbul Bienali Danışma Kurulu üyeliği de bulundu.

2010’dan bu yana Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu, Akbank Sanat Danışma Kurulu ve Sakıp Sabancı Müzesi İcra Kurlu Üyesidir.

TÜSES, SODEV, Tarih Vakfı, Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Middle East Studies Association of North America üyesi olan Hasan Bülent Kahraman, Türk siyaseti, siyasal kuramlar, sosyal kuram, yapısalcılık sonrası felsefe, kültürel araştırmalar, görsel kuram, modern Türk edebiyatı, Türkiye popüler kültürü gibi alanlarda araştırmalar yaptı.

Günümüzde Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanıdır. 2015 yılında Brüksel’de gerçekleştirilen Europalia Festivalinin Sanat Direktörlüğünü yapmıştır.

ROCKEFELLER BURSLU HASAN BÜLENT KAHRAMAN, ŞALOM’DA