guardian_manset_soneryalcin_casusluk_hard_disk_1

KAPATIRIZ DEYİP GUARDIAN’A HARD DİSKLERİ KENDİ ELLERİYLE İMHA ETTİRDİLER

ODATV / ANALİZ

MİT mensuplarının kimliklerini ifşa eden Oda TV’yi “Gazetecilik faaliyeti” başlığıyla savunanlar konuyla ilgili dünyadaki uygulamaları göz ardı ediyor.  MİT mensuplarının kimliklerini ifşa eden Oda TV’yi “Gazetecilik faaliyet” başlığıyla savunanlara Guardian olayını hatırlatalım. İngiliz istihbaratı Edward Snowden’ın gönderdiği bilgileri yayınlamaya hazırlanan Guardian’ı bastı, tüm hard diskleri bizzat gazetenin editörlerine imha ettirdi.

İngiliz Guardian gazetesi, İngiliz istihbaratı GCHQ’nun zorlamasıyla belgeleri içeren hard diskleri nasıl yok ettiğinin görüntülerini yayımlamıştı. İki GCHQ çalışanının nezaretinde belgeleri yok eden Guardian editörleri, bu işlem sırasında matkap ve taşlama makinesi kullandılar.

GUARDIAN’I KAPATMAKLA TEHDİT ETTİLER

İngiliz hükümetini temsilen Jeremy Heywood, Guardian editörü Alan Rusbridger’i Snowden belgelerini geri vermesi konusunda açıkça uyarmıştı. Heywood, konuşmanın bir yerinde Rusbridger’e, “Ya bu işi güzellikle çözeriz, ya da mahkemeye gideriz. Hükümetteki pek çok kişi sizi kapatmak gerektiğini söylüyor” dedi.

Soner Yalçın ve Odatv ekibi yayınladıkları haberin nelere yol açacağının bilincindeydi ve sonucunu öngörerek o haberi yayınladılar. Aynen Guardian gibi. İngiliz gazetesi de Edward Snowden’in hard diskler içinde kendilerine ulaştırdığı ABD’ye ait gizli bilgileri pey der pey yayınlamayı planlıyordu. Ta ki İngiliz polisi Guardian’ı basana kadar. İnsanların can güvenliğini ve birçok uluslararası istihbarat operasyonunu içeren hard diskler, kameralar önünde bizzat editörlerce matkapla ve taşlama makineleriyle imha edildi.

İngiliz polisi, 2012 yılından beri Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı 2019 Nisan ayında tutukladı. Diğer önemli isim Edward Snowden ise 2013 yılından beri Rusya’da geçici sığınmacı olarak yaşıyor. Batı’da devletin milli güvenliğini ilgilendiren konuda haber yapan gazeteciler ise bilindiği gibi genelde yargılanmıyor. Ya ölü bulunuyor, ya da intihar etmiş oluyor. Türkiye’nin bu konudaki yumuşak yüzü MİT TIR’ları ihanetinden beri açıkça suistimal ediliyor.

İŞTE O İMHA ANLARINA AİT VİDEONUN BULUNDUĞU THE GUARDIAN’IN WEB SAYFASI:

The surreal moment the Guardian destroyed the Snowden files | The NSA files | The Guardian