davutoglu_manset_sagci_islam_diyemedi_1

“HİÇ SAĞCI OLMADIM” DEYİP ŞAŞIRTAN DAVUTOĞLU, “İSLAM” DA DİYEMEDİ, “İSL..” DİYE BAŞLAYIP “DOĞU” DİYE LAFI ÇEVİRDİ

DOSYATV / HABER-ANALİZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir çıkış yaparak kendisini hiçbir zaman sağcı olarak görmediğini söyledi. Davutoğlu, Armağan Çağlayan’ın YouTube’da yayınlanan “Gör Beni” programına konuk oldu. “Fırdöndü siyaset”in yeni bir örneğini sergileyen Davutoğlu, sol bir ortamda büyüdüğünü ifade ederek, Marksizm literatürünü ortaokul çağlarında okuduğunu söyledi. Çağlayan’ın, “Ortaokul, marksizmi okumak için çok erken değil mi?” sorusuyla bocalayan Davutoğlu, bir soruya cevap verirken de “İslam” diyemedi. Söze “İsl..” diye başlayan Davutoğlu, “Doğu” diye lafı çevirip devam etti.

Davutoğlu, kendisini sağcı olarak görmediğini şu ifadelerle anlattı:

A. Davutoğlu: “Sol-sağ denklemi içinde de sol bir ortamda büyüdüm. İstanbul Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi… Ama ben kendimi sağcı olarak görmedim hiçbir zaman. Fakat ilgilendiğim alanlar bu toplumun o klasik değerlerine olan saygım dolayısıyla bu ikisini mezcetmeye çok çalıştım. Marksist literatürü de ilk kez ortaokul çağlarında okuduk hepimiz o günkü şartlar gereği… Bütün o meseleler beni akademik hayata yönlendirdi.”
Armağan Çağlayan: Ortaokul marksizmi okumak için çok erken değil mi?
A. Davutoğlu: Doğru ama o yıllarda çok erken yaşta insanların politize olduğu yıllarda gençlerin 68 neslinin hemen sonrası. Ben 69 yılında ilkokulu bitirdim. Düşünün yani bütün dünyada gençliğin politize olduğu, emperyalizme karşı duyguların kıpraştığı tavan yaptığı insanların onurlu bir gelecek için mücadeleye hazır olduğu bir taraftan Che Guavera’ların, Filistin direnişinin İsl.. bizim Doğu şeyi anlamında da Eritre’den Moro’ya kadar bir direniş dönemi ve sizin gençliğiniz bunun bu direnişin en doğru nasıl yapılacağı yönünde arayışlarla geçiyor ve Marksizm bu anlamda o dönem için bir direniş şeyi bir zihni direniş hareketi olarak dikkatinizi cel etmişti. İşte hem de bulunduğunuz ortamlarda dediğim gibi sol hareketlerin güçlü olduğu ortamlardı. Onlarla tartışırken de bilmek durumundaydınız. Tarihi ve diyalektik materyalizmi Stalin’in hâlâ kitap evimdedir. İlk okuyup kenarına not aldığım felsefenin başlangıç ilkeleri veya Marx’ın kapitali lise 3. Sınıfta ikinci sınıfta kütüphanemdeydi. Hâlâ kenarına not aldığım nüsha vardır. Çünkü bütün o trendleri takip etmek durumundasınız. Ama farkımız şuydu açıkçası: Şahsen yaptığım, onu okurken Farabi’yi de okuyorduk, İbni Haldun’u da okuyorduk. Sol hareketler onları okumadan bir literatür geliştirdi. Bizim hani doğuya olan aidiyetimizin kendi medeniyet havzasının aidiyetimizin eklediği ek yük; ama zenginleştirici yük. Biz onlar dışında bir başka klasik Hz. Mevlana’nın Mesnevisi’nden Farabi’nin Medinetü’l Fazıla’sına kadar olan eserler Bu size olağanüstü…